Koningsdag 2014 begon al een uur eerder dan gepland. Het bier zou bezorgd w0orden tussen 09.00 uur en 09.30 uur, maar om 08.10 uur ging de telefoon al met de vraag van de bezorger waar hij de aanhangwagen met het bier kon plaatsen. Ik was net uit de douche en ben maar gelijk naar het plein gegaan. Dit jaar hadden wij een vat van 500 liter en een vat van 1.000 liter bier. Het vat van 500 liter werd aangesloten en in de loop van de dag moesten wij het dan maar overschakelen. Voor de zekerheid waren er ook nog 3 vaten van 50 liter bier meegenomen.
De tap installaties werden geïnstalleerd en het bier moest even getest worden. Om 08.30 uur werd het eerste ( uitermate sterk gekoeld ) biertje getapt.
Daarna zijn we verder gegaan met het opbouwen van de stand. 2 tenten werden er over de tapinstallaties geplaatst zodat wij bij zonnig weer in de schaduw stonden en bij regen droog.
Kdag2014-01Kdag2014-02

Omdat wij verplicht zijn om speciale glazen te gebruiken ( onbreekbaar ) wordt er statiegeld geheven op de glazen ( € 0,20 p/st ). Vele kinderen hebben een aardig bedrag verdiend door het ophalen van de glazen. In het begin brachten ze steeds 1 of 2 glazen, maar op deze manier gingen wij hard door ons kleine wisselgeld heen. Zij moesten in een veelvoud van 5 glazen komen inleveren. Dat zag er dan ongeveer zo uit:

Kdag2014-03

En hier is weer € 6,00 verdiend door deze jongen.
Helaas werd het niet zo druk als voorgaande jaren en hebben wij niet van biervat hoeven te wisselen. Hoeveel liter bier wij uiteindelijk verkocht hebben horen wij van de week. De aanhanger wordt dan waterpas gezet en via een peilglas is dan te zien hoeveel liter er nog in zit.
Rond 17.30 liep het plein al aardig leeg en bij sluiting om 18.00 uur was bijna iedereen weer weg.
Nog even de boel opruimen met zijn allen, de auto inpakken en weer naar huis.

Kdag2014-04 Kdag2014-06 Kdag2014-05

Maandagavond de lege flessen en de niet aangebroken flessen limonade en wijn weer terugbrengen bij de Jumbo en Gall & Gall, dinsdagavond alle glazen spoelen in het Dorpshuis Swanla en donderdagavond de schone glazen weer inleveren. Koningsdag 2014 is dan weer voorbij.
De precieze opbrengst zal ook pas in de loop van volgende week bekend worden, omdat wij dan ook alle kosten weten. De voorzichtige schatting is dat wij meer dan vorig jaar hebben verdiend. Toen deden wij het nog samen met de voetbalvereniging Groeneweg, maar dit jaar hebben wij deze klus alleen geklaard. Een prima prestatie van een voortreffelijk team.
En om een indruk te krijgen zoals het er achter de schermen uitziet:

Kdag2014-07