Vrijdagochtend bij het inpakken van de vrachtwagen en busjes werd mij gevraagd of ik nog een fietser wist die eventueel nog wel mee wilde gaan, want met in totaal 4 fietsers was het toch wel wat aan de krappe kant. “Had Carin geen zin om mee te gaan” vroegen ze. Ik wist dat Carin moest werken, maar misschien haar vriend, mijn schoonzoon, Ben wel. Ik belde met hem en hij moest er even over nadenken. Binnen 5 minuten kwam het antwoord al: Ik ga mee!!! Vlug even een kledingpakket voor hem samenstellen en hij werd ingedeeld in team 2.

In de middag kwam er nog een teamlid die niet mee zou gaan even kijken bij het inpakken en binnen een half uur was er een tweede fietser bij: Niels.Rik1_vertrek

Samen met hem de leenfietsen opgehaald en gelijk even een extra fiets voor hem. Zo hadden wij toch op de valreep het hele team compleet.

Zaterdagochtend om 06:15 uur verzamelen, even praten met de nieuwe leden en dan blijkt ineens dat Ben een ander nieuw teamlid kende van zijn werk en hij zat ook nog eens in zijn team als fietser. Hoe toevallig kan dit zijn. Na de toespraak van de teamcaptain Aafke afscheid nemen van de familieleden. Zoals bijna elk jaar staan Carin en Loes daar om ons uit te zwaaien. Respect hoor voor ze.

De vrachtwagen met stapelbedden was al snel gevuld en de overige teamleden zochten hun plekje in de 2 overige busjes. Samen met Ton, de chauffeur/eigenaar van de vrachtwagen en Cobi zat ik in de vrachtwagen. Om klokslag 07:00 uur reden wij weg van het terrein. De 2 busjes reden samen naar het afgesproken rustpunt en de vrachtwagen kwam er in zijn eigen tempo naartoe. De Roparun 2015 was begonnen.

Rik2_koppelen

Rik3_vrachtwagen

Net over de grens tussen België en Frankrijk was het rustpunt. Hier kwamen wij ongeveer om 10:30 aan. Even weer bijkletsen, eventueel wisselen tussen busje en vrachtwagen en daar gingen wij weer op weg naar Parijs.

Rik4_keukenOm 14:00 uur in Parijs aangekomen en het was er weer een drukte van jewelste. Veel teams waren al gestart en nog veel meer teams stonden daar te wachten om te mogen starten. Een mooi plekje voor onze wagens, even de aanhanger loskoppelen, tafels en banken uitladen, de partytent opzetten, het aggregaat aanzetten zodat wij onze stroomvoorziening in orde hadden, de dixi uit de wagen en als laatste de fietsen. Zo, onze taak zat er weer op.

Dan maar even helpen bij de fietsers. De fietsen moesten nog even worden opgetuigd met fietstassen, kaartleeshouders, lampjes en houder voor de GPS apparaten.

De uitgeprinte fietsroutes aan de fietsers uitgereikt, even wat toelichtingen gegeven omdat er toch 3 fietsers bij waren die dit voor de allereerste keer gingen doen. De cateraars hadden inmiddels al weer koffie en thee gemaakt en de door Sjaak meegebrachte tompoezen ( hij is zondag jarig ) werden verorberd. Iedereen makte zich klaar voor de traditionele Pasta-maaltijd ( aangeboden door de Stichting Roparun ).

Rik5_scorebord1

Rik6_scorebord2Rik7_scorebord3

Om 15:55 melden bij de startplek en om 16:25 uur ging het echte werk van start. Onze eerste loper was Sjaak. Vorig jaar kon hij om gezondheidsredenen niet mee lopen en afgelopen jaar is zijn schoonzus overleden aan de ziekte waarvoor wij geld ophalen. Een mooi moment, onze teamcaptain fluistert hem wat in het oor, knuffelt hem en dan mag Sjaak gaan. Met nog 4 andere teams starten zij om 16:25 uur.Rik8_afscheid

De eerste 8 kilometer mag er niet gewisseld worden met een begeleidend busje zodat de 3 andere lopers op de fietsen van het andere team meefietsten. Afgesproken is om bij de McDonalds op het 8 km punt de fietsen achter te laten met een lid van het andere team zodat het eerste team gewoon door kon gaan en de fietsen door het busje van het tweede team konden worden opgehaald. Nu komt de ervaring om de hoek kijken. De chauffeurs van het eerste team deden dit voor de eerste keer. We hadden natuurlijk geoefend met het ophalen van het bevrijdingsvuur, maar nu voor het echhie. De gehele route is door de stichting Roparun gemaakt voor de fietsers en de lopers. De fietsers en de lopers starten achter op het kamp en gaan dan bij de eerste rotonde gelijk linksaf. De busjes reden aan de andere kant van het park af en gingen dus ook bij de eerste rotonde gelijk linksaf. Helaas, dat was al gelijk een valse start, want zij moesten als zij het park uitgingen gelijk rechtsaf om bij de fietsers en lopers te komen. Gelukkig werd dit snel herkend en kwam het busje ook gelijk weer snel terug. Door deze actie was het tweede busje eerder bij de McDonalds dan het eerste busje.

Het basiskamp team ging zich ook klaar maken voor vertrek. Onze taak was weer het opruimen van de banken en tafels, de partytent, het aggregaat, de dixi en de grote opstaptrap en als laatste de aanhanger weer aankoppelen. Nadat alles was ingeruimd vertrokken wij naar het eerste wisselpunt in Nery (58,3 km op de route ) Via Google Earth hadden wij al buiten het parcours gezocht naar een mooi plekje en gelukkig was deze niet bezet. Je raadt natuurlijk al wat wij als chauffeurs gingen doen nl: de aanhanger loskoppelen, de grote opstaptrap eruit, gevolgd door de dixi, het aggregaat, de banken en de tafels en de partytent. Binnen 10 minuten waren wij al weer klaar. De cateraars gingen al gelijk weer in het rond met de vraag of iemand weer wat wilde drinken en/of eten. Het busje van het tweede team kwam er inmiddels ook al aan en ook aan hen werd gevraagd of zij wat wilde eten en of drinken. Tevens ging er een lijst rond voor dit team waarop zij konden aangeven wat zij wilde eten en drinken tijdens hun etappe. De cateraars hebben het er maar heel erg druk mee. Ik heb gevraagd of ik kon helpen, maar dat was niet nodig. De ruimte in de vrachtwagen is nu ook weer niet zo groot dat er buiten de 2 massage tafels, de keuken en de voorraadrekken nog plaats is voor 3 of 4 mensen die zich bezig houden met de catering. Zij willen dit het liefst alleen doen. Nou, dan vind ik het ook goed.

Rond 21:30 uur werd het eerste team verwacht voor de wissel, maar zij hadden wat harder gelopen en kwamen al om 21:15 uur aan. Na even gesproken te hebben met elkaar, de zadeldekjes overgegeven aan het andere team vertrok het 2e team voor hun etappe.

De lopers en fietsers werden gemasseerd, de etenslijst ging ook voor dit team weer in de rondte zodat zij ook konden aangeven wat zij wilde hebben op hun volgende etappe. Op verzoek werden er maaltijden, broodjes etc klaargemaakt door de catering en om ongeveer 23:00 uur werd het basiskamp weer opgebroken. Raad eens wat wij moesten doen?. Precies. De fietsen van team 1 inladen, de Partytent naar binnen, gevolgd door de banken en tafels, het aggregaat, de dixi en uiteindelijk de grote opstaptrap. Klep dicht, aanhanger aankoppelen en op weg naar Fretoy ( 115,5 km op de route ) Ook hier weer het door ons gewenste plekje gevonden om het 2e basiskamp op te slaan.

Ik zal nog één keer vertellen wat onze taken waren en dat kan je dan voor alle etappes invullen: Aanhanger loskoppelen, grote opstaptrap eruit, de dixi, het aggregaat, de banken en de tafels gevolgd door de partytent en als laatste de fietsen.

Rik9_basisRik10_fietsRik11_team2 Rik12_dixie

Ook het tweede team liep harder dan gepland en was al om 02:00 uur op de wisselplaats. Hierdoor liepen wij al een half uur voor op ons schema.

Al onze etappes verliepen zoals hierboven beschreven en ik geef voor de geïnteresseerden even de wisselplaatsen door:

  • Levergies ( 167 km op de route )
  • Ruesnes ( 221 km op de route )
  • Attre ( 279,4 op de route )
  • Merchtem ( 333,3 km op de route )
  • Kruibeke ( 384,4 km op de route ) en
  • Bergen op Zoom ( 438 km op de route )

Wat wel heel leuk is om nu te vertellen, maar op dat moment toch echt wel spannend was, is de verplaatsing van Ruesnes naar Attre. Op de kaart staat aangegeven welke voertuigen wel of niet op het parcours mogen rijden. Dit wordt aangegeven door een rode lijn ( niet op parcours ) of een zwarte lijn ( wel op parcours ) of een blauwe lijn ( wel op parcours, maar niet mogen stoppen op parcours )

Rik13_routeboek

Nu hadden wij bij vertrek een oranje lijn en konden nergens terug vinden wat dit nu inhield. Wij zijn toen maar doorgereden over het parcours. Het was allemaal wel wat aan de krappe kant en hadden dit beter niet kunnen doen, maar een vrachtwagencombinatie van 18,25 meter keer je ook niet even makkelijk om. Op een gegeven moment moesten wij volgens de navigatie rechtsaf, maar dat was een rood stuk, dat mocht dus niet. Dan maar naar links. Daar stond een bord verboden in te rijden omdat er aan de weg gewerkt werd. Het was eenrichtingsverkeer naar boven, maar net niet onze kant. Ons busje gevraagd om toch even tegen het verkeer in te rijden ( 09:00 uur zondagochtend ) en te kijken of wij er toch langs konden komen. Mocht dit kunnen, dan moest zij boven blijven staan en het eventuele verkeer tegenhouden zodat wij daar ook naar boven konden rijden. Helaas was het busje al binnen 1 minuut terug. Na 100 meter een groot gat in de weg waar aan gewerkt werd en daar konden wij met de vrachtwagen niet langs, dan maar weer terug. Schematisch zag het er zo uit

Rik14_kaartjeWij kwamen weer aan bij punt X en stonden daar even stil om te beraadslagen wat nu te doen. Er werd geopperd om toch een stukje rode route te nemen en Ton draaide al een stukje in om te gaan rijden. Ik zag in de verte een motorrijder van de Roparun staan die de veiligheid op het parcours in de gaten houd. Ik zei gelijk tegen Ton, STOP en tegelijkertijd reed de motorrijder naar ons toe. Ik stapte gelijk uit en liep naar hem toe. Legde uit wat de situatie was en dat wij zo snel mogelijk van het parcours af wilde gaan, maar niet wisten hoe. De motorrijder legde uit wat de oranje lijn betekende namelijk: niet over rijden, alleen mogen kruisen. Wij mochten terug over de oranje lijn om zo snel mogelijk weg te komen. Wij reden dus tegen het parcours in en namen niet de eerste, niet de tweede maar de derde weg rechts om verder te gaan. OP een gegeven moment gaf de navigatie aan om linksaf te gaan en BAM daar was het grote gat in de weg en konden daar alleen maar rechtsaf naar beneden en weer op het parcours. Gelijk kwam daar een andere motorrijder van de Roparun aan en gebaarde ons te stoppen. Hij begon gelijk te zeggen dat wij nu voor de tweede keer op dit parcours rijden en dat hij nu twee straffen op kan leggen ( bij 3 straffen kan je gelijk naar huis gaan omdat de veiligheid op het parcours enorm hoog in het vaandel staat ) Ik legde de situatie uit wat er net afspeelde en dat wij een andere zijstraat zouden nemen. Gelukkig was deze motorrijder een buurman van een teamlid van ons en hij kent ons team goed. Hij komt ook altijd even langs voor een praatje onderweg. Hij verzocht ons om zo snel mogelijk het parcours te verlaten en gaf ons geen straffen. PFFFF.

Uiteindelijk kwamen wij toch op onze wisselplaats Attre aan.

Omdat wij gedurende alle etappes wat voor liepen op ons schema, is besloten om op onze wisselplaats Bergen op Zoom een half uur langer te blijven. Het tweede team heeft daardoor wat langer kunnen slapen zodat zij ook wat uitgeruster aan de laatste etappe konden gaan beginnen.

Rik15_finishEn dan nog even hoe mijn schoonzoon Ben het heeft ervaren en hoe de overige teamleden Ben hebben ervaren. Ben kreeg al snel een bijnaam namelijk Ben Ritalin. Hij was enorm druk, had de leiding genomen in team 2 met betrekking tot de fietsers. Hij is zelf een fervent wielrenner en het fietsen in de bergen leverde hem geen enkel probleem op. Hij reed voorop omhoog om de loper de weg te wijzen, wees aan waar wat kuilen in de weg zaten, gaf aan waar gewisseld moest worden als er geen begeleidend busje bij was, sprak de lopers toe, communiceerde met het busje via de portofoon en was een bezig baasje. Ook op de wisselplaatsen liet hij van zich horen op een vrolijke, gezellige wijze. Iedereen liep weg met hem. Zodra de naam Ben viel werd er al gelachen. Dit was geheel zijn eigen verdienste. Hij werd uiteindelijk ook verantwoordelijk gesteld om de chip bij zich te dragen voor de elektronische tijdregistratie bij de controle posten. Dit deed hij op zijn eigen manier, getuige bijgaande foto.

Hij vond het enorm leuk, toch best wel zwaar, maar door drukke omstandigheden kan hij zich niet als teamlid opgeven om volgend jaar eventueel mee te gaan. Van een teamlid wordt verwacht dat hij zich veel inzet voor het team bij evenementen en dat gaat niet. Wel gaf hij aan om op de reservelijst geplaatst te worden voor als de nood aan de man is in 2016 hij dan wel weer wil invallen.

Uiteindelijk waren wij rond 14:30 uur weer op de Coolsingel om onder het toeziend oog van Nelly Cooman te finishen.

Rik16-_coolsingel

Rik17_Aafke-Nellie

Rik18_supporters
Zoals gebruikelijk staat een gedeelte van mijn familie mij daar altijd op te wachten, waar ik enorm veel waardering voor heb. Zij staan daar vaak anderhalf uur te wachten, zien mij dan even 10 minuten en dan moet ik alweer weg om alle spullen weer uit de vrachtwagen en busjes te halen. In alfabetische volgorde bedank ik Carin, Ineke, Jan, Jeroen, Joke Oma vd Berg, en vrienden van Ben, die daar ook stonden te wachten.

Rik19_medailleNa afloop is er altijd weer een toespraak van de Teamcaptain, worden de medailles uitgedeeld, neemt iedereen weer zijn eigen spullen mee naar huis plus een extra zak wasgoed met lakens, handdoeken en andere wasbare spullen.

Mijn negende Roparun was enorm leuk, heb enorm genoten, maar als het even kan ben ik volgend jaar weer als fietser van de partij.

Dan is het mijn 10e Roparun en tevens de 25e editie van de Stichting Roparun. Hier moet volgend jaar wel iets bijzonders gaan gebeuren. Wat dat is ga ik nog niet zeggen, maar daar zullen jullie ongetwijfeld een aandeel in hebben.

 

Rest mij nog te zeggen dat jullie nog de uitslag van de loterij tegoed hebben. Terwijl ik dit schrijf, zit ik ook al weer op de Roparunsite te kijken en wat zie ik daar staan:

Rik20_klok

Gelukkig hoef ik niet zelf af te tellen tot 14 mei 2016.

Groetjes,

Rik Berends