Chapeau: Roparun 2019: Team Zeparo haalt meer dan 20.000 euro op

’Dit is iets bijzonders wat we met elkaar gedaan hebben’

Roparun 2019

Zevenhuizen – Zaterdagmorgen 3.30 uur, het parkeerterrein bij Dekker Zevenhuizen stroomt langzaam vol. Na alle voorbereidingen van de afgelopen maanden en vooral ook de laatste dagen is het eindelijk zo ver. Op naar de 15e Roparun waar team Zeparo dit jaar start vanuit Hamburg om 14.26 uur.

Na een voorspoedige reis, kan het voltallige Zeparo-team rekenen op een warme ontvangst door Mat van Prooijen, die al een aantal jaren in de organisatie zit. Ook  Ber van der Knaap en Dirk de Leeuw dragen hun steentje weer bij om deze sponsorloop te laten slagen. “Erg leuk om te zien dat er velen ons doel zo belangrijk vinden”, zegt teamcaptain Aafke Hoogma-De Leeuw.

De sfeer zit er vanaf het begin goed in en na de vogeltjesdans als opwarming, onder de startboog, gaat eerste loper Eelco van Orden van start. Hij weet zich in dit team gesteund door Sjaak de Graas, Angelique Uittenboogaard  en Tijs van Gemert als mede-lopers. Maar ook de fietsers Hans Uittenboogaard, Lenie van’ t Wout en Rik Berends staan hem terzijde evenals de chauffeurs van het begeleidende busje, Kim van Dieren en Marijke den Hollander.
Zij gaan de eerste 60 van in totaal 580 kilometer overbruggen.

Team 2 gaat terug naar de truck en het busje om zich door twee nieuwe chauffeurs te laten vervoeren naar het eerste wisselpunt.

Vanuit team 1 komen de eerste foto’s en filmpjes binnen. Het gaat prima!

Loperswissel

Na ongeveer 4,5 a 5 uur komt team 1 moe maar voldaan aan bij het wisselkamp. Het wachten van team 2 zit erop. Ze staan te popelen. Er worden high-fives en knuffels uitgedeeld en team 2 gaat fanatiek van start. Ramon Visser, Pieter Tensen, Marjolein van Tol en Sjouke Hoogma lopen, Frans Metselaar, Wouter Groot en Wilbert den Hollander nemen het fietsen op zich. Later op de route ruilen Frans Metselaar en Ramon Visser van positie. Zij worden ondersteund door het busje met chauffeurs Ferry  van Trierum en Renate Roodhuijzen.

Team 2 in actie.

Na het afsluiten van elke etappe staat de truck onder leiding van teamcaptain Aafke Hoogma gereed. Samen met vrachtwagenchauffeurs Nico van Vliet en  Raymond van Noort, cateraars Kees van Dieren en Coby van der Spek en verzorgers Yvonne van Wichen en Cees Senten zorgt zij ervoor dat er gegeten, gemasseerd en geslapen kan worden, zodat de teamleden weer fris aan de volgende etappe kunnen beginnen.

De truck is volledig ingericht met keuken en massagetafels. Eten en drinken is er in overvloed. De lopers en fietsers worden na hun loopbeurt letterlijk in de watten gelegd. Dit is zo goed verzorgd dat je als loper en fietser zomaar een paar kilo kunt aankomen. Binnen het gemêleerde gezelschap – van twintigers tot zestigers – heeft iedereen zijn eigen taak. Dit zorgt ervoor dat alles loopt als een geoliede machine.

Elk team loopt vijf etappes. Ze wisselen elkaar af. De vreugde en het enthousiasme straalt er bij iedereen vanaf, maar de vermoeidheid begint wel mee te wegen. De route vanuit  Duitsland door Nederland naar Rotterdam is mooi. Diverse doorkomstplaatsen pakken groots uit. Van een boerderij waar hamburgers uitgedeeld worden tot het maken van een teamfoto op de middenstip van het Heracles-stadion. Maar het hoogtepunt op de route is de doorkomst in Zutphen, waar een kilometerslange verlichte weg met waxinelichtjes leidt naar een waar volksfeest waar ieder teamlid onthaald wordt als een held. 

Teamfoto op de middenstip.

De etappes wisselen elkaar af en Rotterdam komt langzaam in zicht. Bij Barendrecht komen ook de teams die vanuit Parijs zijn gestart erbij. Het wordt drukker op maar ook langs de route. De ontlading als het hele team over de finish gaat is groot. Er vloeien wat tranen hier en daar. “Dit is iets bijzonders wat we met elkaar gedaan hebben”, concluderen alle deelnemers, die met z’n allen terugkijken op een geslaagde Roparun.

Team Zeparo heeft meer dan 20.000 euro opgehaald.


De teamleden danken de sponsoren, donateurs en iedereen die op welke manier dan ook zijn/haar steentje heeft bijgedragen.

(Bron: Hart van Holland, 12 juni 2019)